Kod | S2-MFS |
---|---|
Jednostka organizacyjna | Wydział Zarządzania |
Kierunek studiów | Master in Food Systems |
Forma studiów | Stacjonarne |
Poziom kształcenia | Drugiego stopnia |
Profil studiów | ogólnoakademicki |
Języki wykładowe | angielski |
Minimalna liczba studentów | 10 |
Limit miejsc | 15 |
Czas trwania | 2 lata |
Adres WWW | http://www.wz.uw.edu.pl/ |
Wymagany dokument |
Kierunek prowadzony w ramach konsorcjum EIT FOOD ivzw oraz Uniwersytetu Warszawskiego, Universidad Autónoma de Madrid, Queen’s University Belfast, Universität Hohenheim, University of Reading, Università degli Studi di Torino – projekt: MSc programme
Studia Master In Food Systems (MFS) prowadzone są w dyscyplinie Nauki o Zarządzaniu i Jakości (dyscyplina wiodąca, Nauki Społeczne) oraz Technologia Żywności i Żywienia (dyscyplina uzupełniająca, Nauki Rolnicze).
Studia obejmują 4 semestry. Zajęcia odbywać się będą:
- w I i IV semestrze na Wydziale Zarządzania UW, ul Szturmowa 1/3
- w II i III semestrze na wybranej uczelni partnerskiej: University of Reading, Università degli Studi di Torino, Universität Hohenheim, Universidad Autónoma de Madrid.
Studia są płatne. Istnieje możliwość ubiegania się o stypendium.
Master in Food Systems to zintegrowany program studiów magisterskich oferowany przez Wydział Zarządzania we współpracy z wymienionymi wyżej uniwersytetami partnerskimi. Celem programu jest przekazanie pogłębionej wiedzy o zarządzaniu łańcuchem wartości w systemie żywnościowym. Studenci pobierają naukę łącznie na 3 uniwersytetach, zaczynając (i kończąc) na Wydziale Zarządzania UW. Każda instytucja akademicka oferuje bloki semestralne skoncentrowane na różnych obszarach systemu żywności. Moduły łączą wykłady online i offline ze studiami przypadków, współtworzeniem i rozwiązywaniem problemów, opracowywaniem biznesplanu i pracą magisterską. Na każdym semestrze studenci realizują moduły oferowane stacjonarnie przez daną uczelnię oraz jeden moduł wspólny dla studentów ze wszystkich uczelni partnerskich. W I semestrze jest to moduł „Wprowadzenie do systemu żywnościowego” (w formacie SPOC - specjalistyczny prywatny kurs online), który ułatwi wybór ścieżki mobilności. Na II i III semestrze są to moduły wyjazdowe (kilkudniowe) w formie wykładów i warsztatów. IV semestr jest w całości poświęcony pracy magisterskiej i projektowi badawczemu do pracy magisterskiej. Student otrzymuje dyplom Uniwersytetu Warszawskiego ze stopniem magistra oraz suplement z opisem przebytej ścieżki.
Studenci realizują efekty kształcenia w zakresie wiedzy umiejętności i kompetencji skutkujące następującą sylwetką absolwenta
Absolwent w zakresie wiedzy:
- Posiada pogłębioną wiedzę o charakterze dyscypliny „nauki o zarządzaniu i jakości” i jej miejscu w systemie nauk społecznych oraz o jej przedmiotowych i metodologicznych powiązaniach z innymi dyscyplinami naukowymi w tym z dyscypliną technologii żywności i żywienia.
- Zna i rozumienie w stopniu pogłębionym terminologię i metodologię badań w zakresie dyscypliny nauki o zarządzaniu i jakości oraz w dyscyplinie technologii żywności i żywienia.
- Zna i rozumie fundamentalne dylematy współczesnej cywilizacji związane z systemem żywnościowym, w tym zarządzaniem innowacjami i nowymi technologiami, marketingiem a także produkcją i konsumpcją.
- Zna procedury i praktyki efektywnego zarządzania organizacjami w systemach żywnościowych.
Absolwent w zakresie umiejętności:
- Potrafi wykorzystać teorię dyscypliny nauk o zarządzaniu i jakości, technologii żywności i żywienia oraz nauk komplementarnych do rozpoznawania, diagnozowania i rozwiązywania problemów związanych z kluczowymi funkcjami w organizacji w systemach żywnościowych
- Potrafi prawidłowo interpretować złożone i nietypowe zjawiska społeczne, polityczne, prawne, ekonomiczne, technologiczne i ich wpływ na funkcjonowanie organizacji w sektorze żywnościowym i całości gospodarki.
- Potrafi samodzielnie i zespołowo przygotować analizy, diagnozy i raporty dotyczące złożonych i nietypowych problemów.
- Posiada pogłębioną umiejętności przygotowywania wystąpień ustnych i prowadzenia debat z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych i różnych źródeł.
- Umie posługiwać się językiem obcym na poziomie B2+ oraz umie stosować specjalistyczną terminologię w opracowaniach pisemnych i wystąpieniach ustnych.
- Posiada umiejętność współdziałania, pracowania i kierowania w grupie
- Rozumie potrzebę uzupełniania i doskonalenia nabytej wiedzy i umiejętności
Absolwent w zakresie kompetencji społecznych:
- Potrafi dokonywać ocen krytycznych do złożonych sytuacji i zjawisk związanych z funkcjonowaniem organizacji, sektora i całej gospodarki.
- Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy w wymiarze globalnym.
- Wykazuje wrażliwość na kwestie etyczne, społeczne oraz na różnice kulturowe i jest gotów do rozwijania branżowych standardów etycznych.
Możliwości zatrudnienia
Wśród potencjalnych stanowisk znajdują się te związane z marketingiem, zarządzaniem produkcją i logistyką, projektowaniem rozwiązań optymalizujących procesy produkcyjne i logistyczne, produkt-developerzy, analitycy szeroko pojętego sektora rolno spożywczego, konsultanci i doradcy, specjaliści ds. zapewniania jakości produktów żywnościowych, konsultanci d.s. zarządzania bezpieczeństwem żywności. Studia będą promować przedsiębiorczość oraz samozatrudnianie poprzez wspomaganie rozwoju start-upów.
Aplikacja na studia TYLKO przez stronę: https://mfs-apply.eitfood.eu/
kontakt: mfs@wz.uw.edu.pl
Zasady kwalifikacji
Wstępna kwalifikacja w konsorcjum
Wstępna kwalifikacja obejmuje złożenie przez kandydata wniosku na stronie: https://mfs-apply.eitfood.eu/.
Dokumentacja wniosku obowiązkowo obejmuje:
- dokument potwierdzający znajomość języka angielskiego na poziomie co najmniej B2 zgodny z wymaganiami określonymi w uchwale Senatu UW w sprawie warunków, trybu
i terminów postępowania rekrutacyjnego na studia pierwszego stopnia, jednolite, studia magisterskie i studia drugiego stopnia na Uniwersytecie Warszawskim (http://rekrutacja.uw.edu.pl/files/pdf/Documents-knowledge_of_English_EN.pdf); - dyplom licencjata, magistra, inżyniera lub inny równoważny dokument zagraniczny.
Postępowanie kwalifikacyjne na Uniwersytecie Warszawskim
Etap pierwszy:
- ocena na dyplomie licencjackim, magistra, inżyniera lub równorzędnym – waga 25%
Ocena |
PL |
słownie |
punkty w ramach rekrutacji |
|
4,91 - 5,00 |
A |
5! |
doskonały |
100 |
4,61 - 4,90 |
B |
5 |
bardzo dobry |
80 |
4,21 - 4,60 |
C |
4+ |
dobry plus |
60 |
3,81 - 4,20 |
D |
4 |
dobry |
40 |
3,41 - 3,80 |
E |
3+ |
dostateczny plus |
20 |
3,0 - 3,40 |
F |
3 |
dostateczny |
0 |
- liczba punktów ECTS za przedmioty z zakresu nauk rolniczych (przedmioty rolnicze, biologiczne/o życiu, o żywności, chemia, bezpieczeństwo żywności, żywienie), nauk o zarządzaniu i jakości (0-100pkt, nie więcej niż 100 pkt.) – waga 50%
Kod ISCED |
180 ECTS |
150 ≤ |
120 ≤ |
90 ≤ |
60 ≤ |
a) 0811 Produkcja roślinna i zwierzęca |
100 |
80 |
60 |
40 |
20 |
b) 0531 Chemia, |
100 |
80 |
60 |
40 |
20 |
c) 0812 Ogrodnictwo |
100 |
80 |
60 |
40 |
20 |
d) 0711 Inżynieria chemiczna i procesowa |
100 |
80 |
60 |
40 |
20 |
e) 0511 Biologia |
100 |
80 |
60 |
40 |
20 |
f) 0512 Biochemia |
100 |
80 |
60 |
40 |
20 |
g) 0721 Przetwórstwo żywności |
100 |
80 |
60 |
40 |
20 |
h ) 0521 Ekologia i ochrona środowiska |
100 |
80 |
60 |
40 |
20 |
i) 0916: Farmacja |
100 |
80 |
60 |
40 |
20 |
j ) 0888 Rolnictwo, leśnictwo, rybactwo, weterynaria, programy interdyscyplinarne |
100 |
80 |
60 |
40 |
20 |
k) 0413 Zarządzanie i administracja |
50 |
40 |
30 |
20 |
10 |
- doświadczenie w zakresie przedsiębiorczości (zaświadczenia i referencje, certyfikaty dokumentujące doświadczenie praktyczne, w tym praktyki zawodowe, związane z przedsiębiorczością i branżą żywnościową) - waga 25%:
Od 0 do 100 punktów za udokumentowane działania (a-d); liczba punktów przyznawanych za każde działanie zostanie określona na podstawie ich znaczenia jako doświadczenia w przedsiębiorczości:
- związek kandydata z sektorem żywnościowym, np. doświadczenie zawodowe, założenie firmy lub zarządzania nią (listy referencyjne, certyfikaty, wyciąg z rejestru handlowego);
- osiągnięcia akademickie w zakresie przedsiębiorczości; (oświadczenie o badaniach lub wdrożeniach w życie, dowód uczestnictwa projektu, zapisy dokumentacji);
- szkolenie zawodowe; (certyfikaty szkoleń, staży);
- doświadczenie kandydata w zakresie przedsiębiorczości, prowadzenia firmy rodzinnej, zaangażowanie w zarządzanie społecznością akademicką lub inną zorganizowaną formą działalności. (listy referencyjne, certyfikaty, wyciąg z rejestru handlowego).
Na podstawie punktów uzyskanych w pierwszym etapie tworzona jest lista rankingowa, sporządzona według malejącej liczby punktów.
Etap drugi:
Do drugiego etapu (rozmowa kwalifikacyjna) dopuszczeni zostaną kandydaci (w liczbie nie większej niż dwukrotność limitu) z liczbą punktów z etapu pierwszego - przynajmniej 50% pkt.
Podczas rozmowy kwalifikacyjnej w języku angielskim brane będą pod uwagę poniższe kryteria:
- kompetencje komunikacyjne w języku angielskim (płynność wypowiedzi, słownictwo z zakresu żywności i żywienia oraz produkcji żywności, udział w dyskusji) – do 50 pkt, minimum do zaliczenia – 30pkt;
- kompetencje przedsiębiorcze (kreatywność, otwartość na innowacje) – do 30 pkt, minimum do zaliczenia – 10pkt;
- wiedza o systemie żywnościowym (ogólna wiedza o sektorze żywnościowym, świadomość problemów społecznych związanych z żywnością i żywieniem, specyfika produkcji i produktów żywnościowych) - do 20 pkt, minimum do zaliczenia – 10 pkt.
Lista rankingowa układana jest na podstawie:
- sumy punktów uzyskanych w etapie pierwszym (60%)
- sumy punktów uzyskanych w etapie drugim (40%)
Maksymalna liczba punktów do zdobycia we wszystkich etapach: 100
Minimalna liczba punktów wymagana do kwalifikacji: 50.
Wymagania dotyczące znajomości języka angielskiego. >> Otwórz stronę! <<
Terminy
Termin rozmowy kwalifikacyjnej: 2-4 września 2019 r.
Ogłoszenie wyników: 6 września 2019 r.
Przyjmowanie dokumentów:
- I termin: 6 - 10 września 2019 r.
- II termin (w przypadku niewypełnienia limitu miejsc w pierwszym terminie): 11 - 12 września 2019 r.
- III termin (w przypadku niewypełnienia limitu miejsc w drugim terminie): 13 września 2019 r.
Opłaty
Opłata za wydanie legitymacji studenckiej (ELS)
Studia są płatne - wysokość opłat za studia
Wymagane dokumenty
Lista dokumentów wymaganych do złożenia w formie papierowej w przypadku zakwalifikowania na studia
Dodatkowe informacje
Znajdź nas na mapie: Wydział Zarządzania